Tämä ohje on jostain vanhasta Pirkasta. Ihan sairaan hyvää... =)
1067173.jpg

OMENALIMPPU

(2 kpl)

1 tlk omenasosetta
4 dl piimää
1/2 dl tummaa siirappia
50 g hiivaa
1/2 rkl kuminaa
1/2 rkl suolaa
6-7 dl ruisjauhoja   
7-8 dl vehnäjauhoja
   
Siirappivesi: 2 rkl vettä+1 rkl siirappia

Lämmitä omenasose, piimä ja siirappi kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, suola ja huhmaressa hierretyt kuminat. Sekoita taikinaan ensin ruisjauhot ja sitten vehnäjauhot, alusta taikina tasaiseksi. Peitä liinalla ja nosta kulho lämpimään vesihauteeseen esimerkiksi pesualtaaseen nousemaan. Leivo hyvin kohonneesta taikinasta kaksi pyöreää limppua pellille leivinpaperin päälle. Peitä limput liinalla ja muovilla ja nosta pelti lämpimällä vedellä täytetyn pesualtaan päälle nousemaan ainakin puoleksi tunniksi, tarvittaessa pitempäänkin. Pistele kohonneet limput vartaalla ja kypsennä 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Voitele limput kuumalla siirappivedellä noin 40 minuutin paiston jälkeen ja jatka paistamista. Anna limppujen jäähtyä ritilällä liinalla peitettynä.